Distributeur van kwaliteitsmerken in de imaging branche.

De 3 verschillen tussen de H&Y Starterkit en de K-Series filterhouder

Voor landschapsfotografie is het gebruik van filters de meest normale zaak van de wereld. Je hebt je oog laten vallen op het mooie en praktische magnetische filtersysteem van H&Y. Je ziet dat er keuze is uit twee verschillende kits, de H&Y Starterkit en de H&Y K-Series filterhouder. Wat is het verschil en hoe gebruik je die losse filters? Laten we het H&Y assortiment eens uitgebreid bekijken.

De inhoud: twee verschillende kits

Een groot verschil tussen de H&Y Starterkit en de K-Series is het aantal filters in de kit. In de Starterkit zit één magnetische filterhouder en 3 verschillende magnetische grijsfilters. Hierdoor heb je als (beginnend) landschapsfotograaf meteen een complete kit om te gebruiken. Het heet niet voor niets; de Starterkit. De vierkante en rechthoekige filters uit de Starterkit zijn gemaakt van Duits SCHOTT glas. De Starterkit wordt ook wel M-Series genoemd.

In het pakket van de K-Series zit in vergelijking met de M-Series Starterkit bij de filterhouder ‘slechts’ één CPOL. Dat betekent dat je bij de K-Series de magnetische grijsfilters los moet aanschaffen. Er is een ruime keuze in verschillende K-Series ronde CPOL/ND filters en rechthoekige grijsverloopfilters van 100x150mm. Deze filters zijn gemaakt van Gorillaglas III, dat is glas dat praktisch onbreekbaar is. De filterhouder van de K-Series is een goede keuze als je specifieke filters voor landschapsfotografie wilt gebruiken.

Let wel, er zijn verschillen tussen de twee magnetische filterhouders.

Starterkit en K-Series-filterhouder

De inhoud van de kit verschilt, zo ook de werking van de filterhouder.
Inhoud Starterkit (M-Series) Inhoud K-Series
Magnetisch filterhouder 100mm K-Series Magnetische filterhouder
ND8 grijsfilter 100x100mm (3stops) 95mm MRC circulair polarisatiefilter
ND64 grijsfilter 100x100mm (6 stops) Adapterring 67mm
GND8 grijsverloopfilter 100x150mm (van 0 naar 3stops) Adapterring 72mm
67-82mm step-up ring Adapterring 77mm
72-82mm step-up ring Adapterring 82mm
77-82mm step-up ring
Een filter pouch
Verschillende filterhouders

Het verschil tussen de M-Series- en K-Series filterhouder

Tussen de filterhouders zitten twee verschillen die betrekking hebben op het formaat en het gebruikersgemak. Ondanks dat in de Starterkit er standaard geen CPOL filter wordt meegeleverd, is er wel ruimte om een rond 82mm CPOL filter te plaatsen. De K-Series filterhouder heeft een diameter van 95mm voor het plaatsen van een rond filter.

Bekijk alle H&Y M-Series en K-Series filters

Het tweede verschil is dat je bij de filterhouder van de M-Series Starterkit je de magnetische filters van de houder moet halen voordat je het 82mm CPOL kunt plaatsen. Daarentegen werkt de filterhouder van de K-Series met een drop-in filtersysteem. Zo kun je van rond drop-in filter met een diameter van 95mm wisselen zonder de filterhouder van de camera te hoeven halen. Dit is handig omdat je bij de K-Series filterhouder de keuze hebt uit 6 verschillende ronde filters die je kunt gebruiken. Alle ronde filters zijn gemaakt van Duits SCHOTT B270 glas.

Keuze uit ronde filters voor M-Series

Starterkit M-Series CPOL 82mm

Filter voor M-Series Starterkit filterhouder (82mm)

 • CPOL 82mm

Keuze uit ronde filters voor K-Series

ROND CPOL ND32 K-Serie

3 verschillende MRC CPOL-filters (Drop-in 95mm)

 • ND8CPOL MRC Drop-in (3 stops)
 • ND32CPOL MRC Drop-in (5 stops)
 • ND64CPOL MRC Drop-in (6 stops)


K-Series H&Y ND65000 rond

3 verschillende MRC ND-filters (Drop-in 95mm)

 • ND1000 MRC Drop-in (10 stops)
 • ND4000 MRC Drop-in (12 stops)
 • ND65000 MRC Drop-in (16 stops)

Je ziet dat de K-Series je meerdere opties biedt betreft het plaatsen van een CPOL of ND-filter in het drop-in Systeem. Met deze filters kun je het uiterste uit landschapsfotografie halen. De mogelijkheid van het gebruiken van de drop-in filters is van belang om te bepalen welke van de twee filterhouders het beste bij jou past. Wil je helemaal geen rond filter gebruiken, dan kan dat natuurlijk ook. Bij de M-Series zal er sowieso geen lichtinval zijn, bij de K-Series wordt er een opzetstukje meegeleverd om de opening voor licht af te sluiten.

Wil je voorbeelden zien? Bekijk de review over de H&Y K-Series van fotograaf Sander Poppe.

Roy Poots - 2 k-series filters met elkaar combineren

H&Y ambassadeur Roy Poots gebruikt de Starterkit filterhouder met 2 verschillende K-Series filters.

De magnetische filters - lekker stapelen zonder lichtinval

Een groot voordeel van de magnetische filters ten opzichte van een insteekfiltersysteem is dat het lichtinval tussen meerdere filters voorkomt. Wat mooi is aan de magnetische filters van de K-Series is dat ze ook op de magnetische filterhouder van de M-Series Starterkit zijn te gebruiken. En natuurlijk ook andersom. Daarnaast maakt het magnetisme het mogelijk om de filters op elkaar te stapelen. Op deze manier kun je meerdere filters met elkaar combineren. Ook kun je de magnetische filters over de houder naar boven en beneden schuiven om zo het filter te positioneren. Zo kun je bijvoorbeeld een grijsverloopfilter gemakkelijk uitlijnen met de horizon.

Het is mogelijk om de Starterkit uit te breiden met de magnetische filters van de K-Series.

Bij het stapelen van filters moet je opletten als je met de camera inclusief filterhouder en filters aan de wandel gaat. Vergrendel dan het eerst geplaatste magnetische filter met de schroef. Het is sowieso verstandig om altijd het eerste filter vast te zetten als je gaat stapelen. De magneten van de filterframes zijn sterk, maar met een harde botsing met bijvoorbeeld een schouder kun je ze er misschien wel afstoten. Het verschil is dat de magnetische filters van de K-Series zijn gemaakt van Gorillaglas, dus als het filter op de grond klettert dan zal er niet veel aan de hand zijn. Maar de filters van de M-Series zijn dat niet en kunnen daardoor wel beschadigd raken.

Rechthoekige grijsverloopfilters K-Series

Er zijn 9 verschillende magnetische grijsverloopfilters van 100x150mm beschikbaar.

K-Series Rechthoekige filters 100x150mm

De K-Series heeft de keuze uit 9 verschillende rechthoekige magnetische filters van 100x150mm. Je zult merken dat dit allemaal grijsverloopfilters zijn. De normale grijsfilters zijn namelijk de rondvormige filters die je in het drop-in systeem kunt plaatsen.

Er zijn drie verschillende soorten grijsverloopfilters, een soort met een zacht verloop, een soort met een hard verloop en een soort met een teruglopend verloop. Van elke soort zijn er 3 verschillende grijsgradaties die het licht verminderen in een selectief gebied van de foto. Het filter is gemaakt van Gorillaglas III en heeft 9 lagen multi-coating, waardoor vet en vuil er niet aan hecht.

Soft Gradient magnetisch filter K-series

3 verschillende K-Series Soft grijsverloop filters

 • Soft-GND0.6 filter (ND4 - 2 stops)
 • Soft-GND0.9 filter (ND8 - 3 stops)
 • Soft-GND1.2 filter (ND16 - 4 stops)

Hard gradient magnetisch filter K-series

3 verschillende K-Series Hard grijsverloop filters

 • Hard-GND0.6 filter (ND4 - 2 stops)
 • Hard-GND0.9 filter (ND8 - 3 stops)
 • Hard-GND1.2 filter (ND16 - 4 stops)

Reverse gradient magnetisch filter K-series

3 verschillende K-Series Reverse grijsverloop filterss

 • Reverse-GND0.6 filter (ND4 - 2 stops)
 • Reverse-GND0.9 filter (ND8 - 3 stops)
 • Reverse-GND1.2 filter (ND16 - 4 stops)

Hier zie je ook weer dat er de ruimte is om te kiezen tussen verschillende filters. Het is uitzoeken waar jij als landschapsfotograaf behoefde aan hebt. Natuurlijk is het mogelijk om de Starterkit uit te breiden met de magnetische filters van de K-Series.

Bekijk de K-Series grijsverloopfilters

Filters van andere merken gebruiken

Heb je al filters? Dan kun je filters van andere merken in een los verkrijgbaar H&Y magnetisch filterframe plaatsen. Op die manier zijn filters van bijvoorbeeld LEE te gebruiken met beide filterhouders. Magnetische filterframes zijn beschikbaar in de maten 100x100mm en 100x150mm. Een vereiste is dat het filter 2mm dik moet zijn.

Landschapfotografie met gebruik van H&Y filters

H&Y filters zorgen voor een beter resultaat bij landschapsfotografie.

Een keuze maken

Met de M-Series Starterkit heb je meteen een complete filterset voor landschapsfotografie in je bezit. De drie filters (ND8, ND64, GND8) die in de kit zitten geven veel mogelijkheden tijdens het fotograferen van prachtige landschappen. De filterhouder heeft ruimte voor een los verkrijgbare CPOL van H&Y. Je kunt geen gebruik maken van andere ronde filters dan deze.

Bij de K-Series filterhouder krijg je een CPOL die in het drop-in systeem van de filterhouder past. De magnetische filters of filterframes moet je bij deze kit los aanschaffen. Je hebt de mogelijkheid om precies de kit samen te stellen die jij nodig hebt. Met de los verkrijgbare ronde CPOL- en ND- filters (drop-in) in combinatie met grijsverloopfilters heb je het licht in je compositie volkomen onder controle. Deze kit is voor landschapsfotografen die echt tot het uiterste willen gaan.

Bekijk alle H&Y M-Series en K-Series filters

De kwaliteit van het filterglas speelt bij het maken van een keuze een rol. De filters van de K-Series zijn van Gorillaglas gemaakt terwijl de filters van de M-Series uit Duits SCHOTT zijn vervaardigd. Laten we hier bij zeggen: je hoeft je bij beide opties over het optisch niveau geen zorgen te maken. Beiden soorten glas zijn van hoogwaardig kwaliteit. Het verschil is dat Gorillaglas heel sterk, maar dan ook écht heel sterk glas is.

Dat betekent dat je alle magnetische vierkante en rechthoekige filters van H&Y op beide systemen kunt plaatsen.

Wat je moet onthouden voordat je een keuze maakt is dat zowel de filterhouder van de M-Series Starterkit als de K-Series filterhouder magnetisch zijn. Dat betekent dat je alle magnetische vierkante en rechthoekige filters van H&Y op beide systemen kunt plaatsen. Je kunt jezelf dus één vraag stellen: ‘Wil ik gelijk een complete filterset of ga ik voor de meer specifieke filters?’