Distributeur van kwaliteitsmerken in de imaging branche.

Kustfotografie - dit is het handigste filtersysteem om te gebruiken

Als landschapsfotograaf is het gebruik van filters zeker een must. Door middel van filters kun je de lichtomstandigheden in je foto’s regelen. Zo kun je bijvoorbeeld door gebruik te maken van grijsfilters, de belichtingstijd overdag of tijdens zonsondergang verlengen om een ‘long exposure’ effect te creëren.


Niels Dam

Geschreven door Niels Dam

Bij Niels gaat fotografie niet alleen om het maken van foto's. Het gaat erom dat je naar geweldige locaties reist en mensen ontmoet, terwijl je tegelijkertijd het beste wat een locatie te bieden heeft probeert vast te leggen. Bekijk ook zijn website: www.nielsdam.com.


Het filtersysteem van H&Y

Toen ik begon met het gebruiken van filters, was het merk Lee vrijwel het enige gangbare merk op de markt. Dit systeem had in mijn ogen echter een aantal grote tekortkomingen wat betreft beeldkwaliteit en vooral ook het gebruiksgemak. Het punt waar ik vooral moeite mee had was het gebruik van de inschuifsleuven voor de filters. Met name tijdens momenten waarop je de filter setup snel moet aanpassen (bijvoorbeeld tijdens veranderingen in lichtcondities) bleek dit systeem behoorlijk onhandig en traag in het gebruik, iets wat soms resulteerde in het missen van dat ene speciale moment.

Zonsondergang Kustfotografie H&Y filtersysteem review

Zonsondergang gefotografeerd met het H&Y filtersysteem.

In de afgelopen jaren is een groeiend aantal filterfabrikanten op de markt gekomen met nieuwe, innovatieve systemen. Een van deze systemen die meteen mijn aandacht trok, was de magnetische filterhouder van H&Y. Ik besloot daarom het systeem aan een grondige test te onderwerpen of deze filters goed te gebruiken zijn voor kustfotografie.

Deze filters nam ik mee naar de kust:

- H&Y K-Series magnetische filterhouder + CPOL MRC drop-in
- H&Y K-Series MRC ND1000 (10-stops) 95 mm drop-in filter
- H&Y M-Series Square ND64 (6-stops) 100 mm magnetisch filter
- H&Y Magnetische filterframes 100x100 mm

K-Series Magnetische filterhouder

De H&Y filterhouder wordt compleet geleverd met een drop-in polarisatiefilter, vier adapterringen (67, 72, 77, 82 mm) en een stevige filtertas. Dankzij deze ringen ben je ervan verzekerd dat je de filterhouder op vrijwel al je objectieven kunt gebruiken. Mocht je nu toch een afwijkende filtermaat hebben, dan zijn er tevens adapterringen in andere maten verkrijgbaar.

Filtersysteem voor kustfotografie

Foto's maken op het strand.

De filterhouder in gebruik

Om het H&Y K-Series filtersysteem uitgebreid uit te proberen ben ik meerdere keren afgereisd naar de kustgebieden van de provincie Zeeland. Het eerste wat opvalt tijdens het gebruik van het H&Y filtersysteem is de kwaliteit van de gebruikte materialen: deze is uitstekend! Zowel de filterhouder als de ringen zijn gemaakt van stevig, lichtgewicht aluminium.

Zoals bij de meeste filtersystemen, wordt de H&Y filterhouder geleverd met een 2-delig montagesysteem. Bij het monteren wordt eerst een adapterring op de lens gemonteerd, waarna de filterhouder op de ring geplaatst kan worden. Vervolgens kan de filterhouder door middel van twee draaiwieltjes aan de achterkant worden vastgezet.

Dit is wel een andere methode dan de meeste andere systemen gebruiken om de houder te bevestigen. Ik moet bekennen dat dit in het begin eventjes wat lastig kan zijn. Zodra je hier eenmaal aan gewend bent, zie je duidelijk het voordeel van dit nieuwe systeem: dit systeem zorgt er niet alleen voor dat je filters stevig vastzitten en dat de houder er bij normaal gebruik nooit af zal vallen. Ook bij de windvlagen op het strand blijven ze goed vast zitten. Een ander voordeel is dat de filterhouder vrijwel op zijn plaats blijft en niet onnodig om de filterring gaat 'draaien'. Ten slotte zorgt het platte ontwerp van de filterhouder ervoor dat alles zich ‘zo dicht mogelijk’ bij de voorkant van het objectief bevindt, waardoor vignettering vrijwel uitgesloten is.

Bekijk het H&Y filtersysteem

Verschillende filters H&Y

Ronde insteekfilters en magnetische vierkante ND-filters met verschillende sterktes.

Twee verschillende soorten filters

Een van de grootste innovaties van het H&Y filtersysteem is de manier waarop de filters geplaatst worden. Er zijn eigenlijk twee methoden om filters te gebruiken, waardoor het zeker een van de gemakkelijkste en meest praktische systemen op de markt is.

- Insteekfilters

Momenteel biedt H&Y een breed scala aan polarisatie- en ND filters (ND8, 32 en 64 CPL's en ND1000, 4K en 65K). Deze ronde filters met een diameter van 95mm kunnen in de filterhouder worden geplaatst via de aan de bovenkant toegankelijke sleuf. In tegenstelling tot de meeste systemen met ronde filters, komt hier geen schroefdraad aan te pas en is het plaatsen van een filter heel eenvoudig en snel. Het meegeleverde polarisatiefilter werkt op dezelfde manier en kan worden afgesteld met de draaiknop in de bovenhoek van het filter. Dit draaiwieltje is zelfs met handschoenen aan gemakkelijk te gebruiken is. Mocht je geen insteekfilters willen gebruiken, dan is tevens een afdekslotje meegeleverd om eventuele lichtlekkage te voorkomen.

- Magnetische filters

De houder van de H&Y K-Series werkt ook met vierkante filters van 100x100 mm en rechthoekige filters van 100x150 mm. Dit is waar de ware magie gebeurd. In tegenstelling tot de filtersystemen van concurrenten, werkt deze houder niet door het één voor één plaatsen van filters in sleuven. In plaats daarvan gebruikt de H&Y filterhouder magneten om de ND- en GND-filters te monteren. Wanneer je dit systeem voor het eerst gebruikt, valt direct op hoe gebruiksvriendelijk de magnetische filters zijn en je merkt ook direct hoeveel sneller dit werkt dan conventionele filters. Een ander voordeel van het magneetsysteem, is de mogelijkheid om eenvoudig meerdere filters op elkaar te stapelen.

Een ander voordeel van het magneetsysteem, is de mogelijkheid om eenvoudig meerdere filters op elkaar te stapelen.

- Niels

De ervaring van het gebruik van de magnetische filters

In het begin was ik een beetje sceptisch en daarom ook extra voorzichtig tijdens het gebruik van het magneetsysteem. Deze onzekerheid was echter van korte duur en ik was al snel overtuigd dat de magneten zouden blijven plakken. Het systeem werkt echt heel goed en de magneten zijn zo sterk dat je niet bang hoeft te zijn dat de filters van de houder vallen. Bovendien bevindt zich aan de zijkant van de houder een extra schroefje waarmee je het eerste filter op zijn plaats kunt vergrendelen. Bij het monteren van een filter moet je er wel voor zorgen dat dit schroefje niet onder het filter zit, iets wat mij een paar keer is overkomen. Ook is het schroefje naar mijn mening wat aan de kleine kant, zeker als je deze met handschoenen aan moet afstellen.

Een ding om op te merken is dat, net als elke andere magneet, de frames twee zijden hebben die overeenkomen met de polariteit van de magneten. H&Y heeft hieraan gedacht en heeft op slimme wijze één kant van het filter gemarkeerd met een sterretje, zodat je niet in de war raakt in welke richting je het filter moet plaatsen.

vierkant ND-filter op H&Y filtersysteem

ND-filter insteek N&Y

Bestaande filters gebruiken

ND (grad)-filters zijn niet goedkoop en veel fotografen zijn om deze reden misschien niet bereid om te investeren in een volledig nieuw systeem. Gelukkig biedt H&Y de mogelijkheid om je huidige filters te gebruiken met de magnetische filterhouder. Dit wordt mogelijk gemaakt door de H&Y Magnetische Filter Frames, welke los verkrijgbaar zijn. De frames zijn geschikt voor vrijwel alle filters van 100x100 mm en 100x150 mm met een maximale dikte van 2 mm.

Het installeren van de frames op je filters is vrij eenvoudig en vereist slechts een paar minuten montagetijd. De magnetische filter frames worden geleverd in vier delen, welke door middel van vooraf geïnstalleerde strookjes plakband om de filters kunnen worden gemonteerd. De eerste stap is om het bovenste gedeelte op de bovenrand van het filter te plaatsen. Zodra dat is gebeurd, kunnen de twee zijkanten worden geplaatst. Deze stap kan een beetje priegelig zijn, omdat er wat kracht voor nodig is om de haken in de eindsecties te duwen. De laatste stap is om op het onderste gedeelte te installeren.

Belangrijk om op te merken is dat de magnetische filterhouder zelf al is voorzien van een schuimstrip om lichtlekkage te voorkomen. Daarom moet je de schuimstrip van het filter zelf (indien aanwezig) wel eerst verwijderen. Doe je dit niet, dan is het namelijk mogelijk dat de filters niet goed passen.

ND-filters

Elk H&Y filter wordt geleverd met een eigen filterpouch en poetsdoekje.

Filterconstructie en materialen

De ronde H&Y filters zijn gemaakt van SCHOTT B270 glas en zijn voorzien van een speciale coating om water/olie/krasvastheid te garanderen. Door deze coating zijn de filters ook veel makkelijker schoon te maken en dit is zeker een van de eerste dingen die je opvalt tijdens gebruik. De rechthoekige filters van de K-Series zijn gemaakt van Gorilla glas, dat praktisch onbreekbaar is. Elk H&Y filter wordt geleverd met een eigen filterpouch en poetsdoekje, waarmee ik ze na een dagje aan het strand eenvoudig weer schoon maak.

De magnetische vierkante filters van SCHOTT B270 glas zitten bij levering al in hun magnetische frame. Omdat je het filter bij het frame vasthoudt in plaats van bij het filter zelf, zijn de filters veel gemakkelijker te hanteren en heb je ook minder snel last van vingerafdrukken op de filters. Daarnaast bieden de frames ook extra bescherming aan de randen van het filter, wat betekent dat je dure filter beter beschermd mochten ze onverhoopt op de grond vallen. De vierkante filters van de H&Y M-Series kunnen namelijk, in tegenstelling tot de rechthoekige filters van de H&Y K-Series, wel beschadigen.

Nederlandse kust met vuurtoren

De Nederlandse kust.

Optische prestaties

Dit is absoluut iets waar de H&Y ND-filters in uitblinken in vergelijking met de filters van diverse andere merken. Bij het vergelijken van de H&Y ND64 en ND1000 filters met mijn Lee Little en Big Stoppers, merkte ik direct dat de H&Y filters geen waarneembare kleurzweem hebben, en nog misschien nog wel belangrijker, ook geen last hebben van vignettering.

Kleurzweem is weliswaar iets wat tegenwoordig redelijk eenvoudig kan worden gecorrigeerd bij het fotograferen in RAW, maar dit kan soms een tijdrovend proces zijn. Ik heb dan ook veel liever dat de kleuren in mijn foto’s overeenkomen met de witbalans die ik in de camera heb ingesteld, iets wat met de H&Y filters zeker het geval is. Bovendien is het corrigeren van vignettering zeker geen eenvoudig proces en het leidt bijna altijd tot verlies van beeldkwaliteit en introductie van ruis in je foto’s. En hoewel een 'vignet-look' soms bij kustfotografie mooi is, geef ik er de voorkeur aan om het in de bewerking zelf toe te voegen, in plaats van dat het iets is dat ik niet volledig kan corrigeren.

De volgende afbeeldingen laten duidelijk het verschil in kleurzweem en lichtafval zien tussen de H&Y en Lee filters:

H&Y filter kustfotografieLEE filter kustfotografie
Digitaal kleurbewerkingen maken en vignettering toevoegen heeft de voorkeur.

Conclusie

Het testen van het innovatieve H&Y K-series filtersysteem was een waar genot. Het magnetische systeem is absoluut een van de meest praktische en intuïtieve systemen die ik heb gebruikt. Zowel de insteekfiltersleuf als de magneethouder zorgen voor een snellere en gemakkelijkere manier om filters te bevestigen. Bovendien bieden de magnetische frames zelf een betere bescherming voor de filters en helpen ze schade en vingerafdrukken te voorkomen. De H&Y ND filters bieden toonaangevende prestaties in beeldkwaliteit, waarbij het glas vrijwel volledig vrij is van kleurzweem en vignettering.

Het H&Y-systeem is niet bepaald goedkoop, maar laten we eerlijk zijn, dat zijn de meeste andere systemen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn ook niet. Dankzij de apart verkrijgbare filterframes kun je bovendien nog steeds gebruikmaken van je huidige 100mm filters, waardoor de overgang van je huidige systeem een minder zware aanslag is op je portemonnee. Uiteindelijk ben ik er van overtuigd dat investeren in dit kwalitatief goed filtersysteem zeker de moeite waard is en op de lange termijn ook geld door bespaart.

Pluspunten:

  • De K-series kit wordt compleet geleverd met polarisatiefilter, adapterringe en etui
  • Stevig ontwerp en hoge kwaliteit materialen
  • Innovatief ‘dubbel’ systeem: insteek en magnetische filters
  • Gebruiksgemak: snel wisselen van filters
  • Hoge kwaliteit filters, gemaakt van Schott B270 en Gorilla glas
  • Compatibel met andere filters van 100 mm-formaat dankzij los verkrijgbare filterframes

Verbeterpunten:

  • De borgschroef voor de magnetische filters is aan de kleine maat en kan soms lastig zijn in gebruik.
  • De los verkrijgbare filterframes zijn redelijk aan de prijs.
  • Zowel de filterhouder als de filters zitten in aparte tasjes. H&Y biedt de mogelijkheid om een handiger draagtas te kopen, maar deze moet apart worden gekocht.

Bekijk het H&Y filtersysteem

Duinen in Nederland met ND-filter