Distributeur van kwaliteitsmerken in de imaging branche.

Het Leofoto LS-285C Carbon statief testen in IJsland

Leofoto is voor mij geen onbekend merk, ik had al ervaring met het Leofoto LS-253CM statief als compact, licht, en zeer degelijk reis/ macro statief. Het enige nadeel van dit kleine statief, maar wel een belangrijke, is de maximale werkhoogte van circa 75 cm. De werkhoogte kan beeldbepalend zijn voor je foto. Waar je soms zo laag mogelijk bij de grond wilt kunnen fotograferen kan een hogere maximale werkhoogte toch wenselijk zijn. Zeker wanneer je over een object heen wilt fotograferen is de hoogte van belang.


Geschreven door Stephan van der Linde

Drone, reis- en landschapsfotograaf


Omschrijving van het ideale statief van een reislustige landschapsfotograaf

Als reislustige landschapsfotograaf zoek ik naar de perfecte balans in een statief. Mijn definitie hiervan is licht genoeg om mee te nemen op een flinke wandeling van meerdere uren, maar stevig en zwaar genoeg om stabiel te staan onder alle omstandigheden. Het is uitermate vervelend wanneer je je statief hebt opgesteld en hij beweegt door wind, water, of zelfs het gewicht van de camera.

Als ik denk aan een compact en draagbaar statief dan denk ik aan een gewicht van 1 á 2 kilo, goed inklapbaar en makkelijk te bevestigen aan mijn cameratas. Daarnaast is een redelijke werkhoogte van meer dan 150 cm wenselijk, en hij moet geschikt zijn voor een gewicht van minimaal 5 kg.

Ideaal reisstatief Stephan

Zoektocht geslaagd: LS-285C statief met LH-36 balhoofd

Door deze statiefwensen leek ik te stranden in een onmogelijke zoektocht, tot ik het Leofoto Ranger LS-285C statief tegenkwam. Dit is een relatief licht statief doordat hij is vervaardigd uit carbon, maar hij is toch stevig. Ook heeft dit statief een werkhoogte van maar liefst 152 – 185 cm.

Na het openen van de verpakking kwam ik een mooie en luxe ogende tas tegen met een apart zijvakje voor enkele accessoires. In het hoofdvak van de tas trof ik een mooi ogend statief aan, het carbon is erg fraai en voelt heel degelijk. De mooie grote vergrendelwartels zorgen voor een fijne bediening van het in en uitschuiven van de statiefpoten, wat ook met handschoenen of koude handen nog goed voelt en werkt.

Whats in the box

In het zijvak kwam ik een zakje tegen met onder andere een handige multitool en drie spikes die je onderaan de statiefpoten kunt monteren. Daarnaast trof ik nog een mooi hulpstuk aan in het zijvakje, namelijk de middenzuil die tussen het statief en de statiefkop geschroefd kan worden. De middenzuil kun je zelfs nog een stukje verder uitschuiven. Hij is niet noodzakelijk om te gebruiken, maar het kan net dat beetje extra benodigde hoogte toevoegen aan je statief.

Bekijk de LS-285C met LH-36 balhoofd

Tekst gaat verder onder de foto's.

Instagram Stephan van der Linde

© Stephans Instagram.
LH-36 statiefkop

De Leofoto LH-36 statiefkop

Daarnaast zit er bij dit statief een Leofoto LH-36 statiefkop. Dit is een mooi balhoofd met een goed formaat en die ook degelijk aanvoelt. De vergrendelknoppen op de statiefkop zijn van een dusdanig formaat dat ze makkelijk te bedienen zijn, en ook draaien ze soepel. Het in- en uitschuiven van de statiefpoten verloopt ook erg soepel. De poten zijn makkelijk te positioneren en verstellen middels een drietal grijze ‘hendeltjes’ op de poot. Een mooie toevoeging is de mogelijkheid om een accessoire met een ¼”schroefdraad op het statief te monteren middels een Magic arm, zoals bijvoorbeeld een extra lampje of flitser.

Bekijk de LS-285C met LH-36 balhoofd

Stephan met LS-285c in IJsland

© Elco Kievit.

Conclusie na de test in IJsland

Het Ranger LS-285C statief heb ik onderworpen aan een test in IJsland, het statief ging letterlijk elk moment van de dag mee en heeft veel verschillende situaties moeten verduren. Van het fotograferen aan de rand van een vulkaan tot ondergedompeld worden in zoet- en zeewater, waarbij ook het nodige zand in alle hoekjes en gaatjes kon komen. Hierdoor heb ik echt een goed beeld gekregen van het statief, en de eventuele beperkingen.

Mijn algemene oordeel betreft dat dit een degelijk en zeer bruikbaar statief is in een veelvoud van situaties. De voordelen van dit statief zitten voornamelijk in de relatief compacte omvang en stevigheid waardoor deze tegen een stootje kan maar ook waardoor je dit statief met een gerust hart in stromend water durft te zetten. Daarbij is het gewicht niet storend op wandelingen over langere afstand, mits het statief voldoende stevig aan de cameratas bevestigd kan worden.

De meegeleverde middenkolom heb ik in de praktijk niet toegepast, het is immers even een handeling om dit ertussen te schroeven en daar is de tijd niet altijd voor. Het voelde niet als een tekortkoming dat deze kolom er niet vast tussen zat. Het zal voor sommige gebruikers zeker wat extra's kunnen toevoegen wanneer je net even wat extra hoogte nodig hebt, bijvoorbeeld in een stad of het bos.

Statief schoonmaken

Een algemeen nadeel van niet waterdichte statieven betreft intrusie van zand, zout, en andere kleine deeltjes. Zand en zout zorgt er vrijwel direct voor dat de statiefpoten minder soepel in- en uitschuiven. Dit probleem ervaarde ik ook met andere statieven, maar het schoonmaken was altijd erg vervelend. Het schoonmaken van dit statief was echter een fijnere ervaring dan bij andere statieven gezien het beperkte aantal onderdelen. Hij is simpel uit elkaar te draaien, goed schoon te maken, en vervolgens vrij eenvoudig terug in elkaar te zetten. Het statief voelde weer als nieuw!

Bekijk de LS-285C met LH-36 balhoofd

Hoogte LS-285C statief