Distributeur van kwaliteitsmerken in de imaging branche.

Leofoto's perfecte panorama accessoires

Rondlopen met dure foto apparatuur en een goedkoop statief, zelf heb ik ook het jaren gedaan. Tot een moment dat ik het statief simpelweg niet meer wilde meenemen. Het statief was te groot en zwaar, en werkte daardoor niet prettig. En dat was eigenlijk best zonde, want je foto’s worden gewoon beter als je een statief gebruikt.


foto van Robert-Paul Jansen

Geschreven door Robert-Paul

Robert-Paul gelooft dat fotografie de beste manier is om een verhaal te vertellen of een emotie los te maken, waarbij hij in zijn werk vooral een gevoel van sereniteit en stilte wil overbrengen.


Filtersysteem voor landschapsfotograaf

Naast dat de kwaliteit van de foto’s beter wordt in veel omstandigheden, geeft het gebruik van een statief je ook meer mogelijkheden.

Met een statief:

  • kun je fotograferen zonder beweging;
  • werken met lange sluitertijden;
  • fotograferen met grijsverloopfilters;
  • macrofoto’s maken zonder beweging;
  • fotograferen met tele-zooms;
  • foto’s maken met jezelf als onderwerp.
Onderwerp van de foto

Met een persoon als onderwerp wordt een foto in veel gevallen net iets interessanter dan een 'lege' foto.
Leofoto statief in de meegeleverde tas

Leofoto statieven: kwaliteit voor een goede prijs

Een statief is dus eigenlijk heel erg belangrijk, en iedere fotograaf koopt daarom op een gegeven moment dan ook een. Het is belangrijk welk statief je kiest, omdat dit bepaald of je het statief ook echt (fijn) gaat gebruiken. Bij een fijn en licht statief zal je het statief namelijk ook écht blijven gebruiken, en heeft het echt meerwaarde. De prijs van een statief is natuurlijk belangrijk, maar naast de prijs zijn o.a. het gewicht, en stevigheid factoren waarop je het beste een statief kan kiezen.

Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een Leofoto statief, de Ranger LS-254C met LH-30 balhoofd. Bij het gebruik merkte ik meteen het verschil met het oude, goedkope statief die ik (niet meer) gebruikte. Wat is dit een verbetering!

Bekijk alle Ranger statieven

whats in the box

Een goed reisstatief voor het leven

Ik ben op zoek gegaan naar een goede reisstatief omdat deze vaak licht en gebruiksvriendelijk zijn, en toch stevigheid bieden. Precies de eigenschappen die ik zoek in een statief. Bij een korte blik op de website The Center Column (Travel Tripod Rankings – The Center Column ) werd mij meteen duidelijk dat Leofoto op deze kenmerken (stevigheid, draagbaarheid) heel goed scoort en zich bevindt tussen de bekende (en veel duurdere) merken, maar dan voor een fractie van de prijs.

Leofoto maakt statieven van carbon fiber, hierdoor zijn ze licht in gewicht. Desondanks zijn ze toch erg stabiel. Daarnaast heeft (zee)water geen invloed op de carbon fiber. Het zijn dus stevige statieven die je kan gebruiken voor het leven. De statieven van Leofoto worden standaard vervaardigd uit 10 lagen kruislings geweven carbon. Dit is twee tot vier lagen meer dan andere statief merken. Hierdoor zijn ze dus nog sterker en stabieler. Leofoto heeft dan ook zoveel vertrouwen in zijn statieven dat zij standaard 10 jaar garantie geven!

Afgelopen maanden heb ik 75% van de tijd gewerkt met het Ranger LS-254C statief en ik heb ook echt gemerkt dat de kwaliteit van mijn fotografie daarmee verbeterd is. Ik ben weer filters gaan gebruiken en heb ook meer tijd genomen voor het maken van een foto.

Opmerking
De statieven van Leofoto zijn van zeer goede kwaliteit en zullen langdurig mee gaan. Daarom zit er op elk Leofoto statief maar liefst 10 jaar garantie. Je kunt je Leofoto product registreren op Leofoto.eu.
Freeline rugzak, Leofoto statief

Panoramafotografie met een statief

Nu ik toch elke keer een statief bij me heb, ben ik ook gaan experimenteren hoe het statief bij kan dragen bij het maken van betere panorama foto’s, iets dat ik al jaren regelmatig doe. Er gaat namelijk niets boven een langgerekte foto op hoge resolutie die de uitgestrektheid van ons landschap weergeeft.

Ik maakte een panorama altijd “uit de hand” en dat leverde prima panoramafoto’s op die ook als grote afdruk scherp waren. Met de juiste omstandigheden kunnen de meeste camera’s (of in mijn geval Lightroom) prima de foto’s samenvoegen tot een bruikbare panorama. Maar … als fotograaf heb ik dit liever in eigen hand en dat kan met een statief.

Wat zijn de voordelen van het maken van een panorama foto met het gebruik van een statief?

  • alle foto’s binnen de panorama zijn scherp;
  • je krijgt een panorama met maximaal resolutie.

Kortom: het statief stelt je in staat om de kwaliteit van de foto’s te verhogen maar ook de uiteindelijke panoramafoto groter te maken.

Maak het jezelf gemakkelijker in post-productie

Wanneer je de camera in de hand houdt bij het maken van een panoramafoto is het onvermijdelijk dat je arm wat naar boven of beneden beweegt. De kans is groot dat het allebei gebeurt. Dit betekent dat Lightroom bij het samenvoegen van de foto’s niet gebruik kan maken van de gehele foto. Hieronder zijn twee voorbeelden te zien van samengestelde foto’s in Lightroom. Ik heb de foto’s niet bijgesneden om te late zien dat foto’s maken met statief effectiever is.

losse hand panorama
statief gebruiken panorama

De eerste foto is genomen met de camera in de hand en de tweede met mijn statief. Zoals duidelijk te zien is heeft de panorama die gemaakt is met het statief uiteindelijk veel minder snijverlies, waardoor uiteindelijk een foto met ‘meer vlees’, een grotere resolutie overblijft. Dit geeft uiteindelijk de vrijheid om zelf de foto eventueel nog te veranderen naar het door mij gewenste formaat doordat er gewoonweg meer foto is.

Bekijk het Ranger LS-254C statief

Accessoires voor betere foto's: statief + filter

Accessoires voor het statief

Om het maken van panorama foto’s nog te vergemakkelijken heb ik drie accessoires in mijn cameratas:

Leofoto L-bracket

De L-bracket zorgt ervoor dat je de camera heel makkelijk en snel kunt wisselen tussen landschaps- en portretoriëntatie. Dit kan vaak ook door de balhoofd te laten kantelen, maar bij een stoot kan de camera dan toch nog bewegen. Met een camera in portretstand weet je dat de camera niet kan bewegen.

Daarnaast is het ook zo dat je een lens totaal anders kan gaan gebruiken. Bovenstaande foto kon met de 50mm lens nooit gemaakt worden, ook niet in landschap modus, omdat er dan te weinig ruimte zou zijn geweest boven en onder het onderwerp. Met de camera op de zijkant is er voldoende ruimte om met een 50mm lens een wijdere foto te maken.

Panorama met 5 foto's

Leofoto Leveling base

Met de leveling base kun je de camera snel waterpas stellen, zonder dat je het statief zelf moet gaan verzetten of aanpassen. Een bijkomend voordeel is dat de leveling base zorgt dat de camera waterpas is bij de basis van de camera, waardoor de camera waterpas blijft als je hem van links naar rechts draait. Dit lijkt ook zo te zijn zonder leveling base, maar is zeker niet zo.

Rotator kit DH-55 Leofoto

Leofoto Rotator kit

Als je een panorama maakt, wil je dat je precies voldoende overlap hebt tussen de foto’s zodat de foto’s samen te voegen zijn zonder dat je te veel overlappende foto hebt. Met de indeling rotator kun je instellen hoe je de panorama wilt maken en wat de rotator doet is een subtiele klik geven op het moment dat je een nieuwe foto moet maken om een optimale panorama te kunnen maken.

Met deze drie accessoires wordt het erg makkelijk om een correcte panoramafoto's te maken. Het is belangrijk om in het veld al goede input te maken voor de panorama zodat je later, in Lightroom, een perfecte panorama kan maken.

Bekijk de DH-55+DM-55 Rotator kit

Panorama van 12 foto's

Een panorama van in totaal 12 foto's geeft een hoge resolutie.