Distributeur van kwaliteitsmerken in de imaging branche.

Leofoto Summit LM-324C - in alle rust naar de compositie kijken

Een statief, ik maak er graag gebruik van. Ik ben een echte liefhebber van statieven. Of: ik ben een liefhebber geworden, want ik fotografeerde vroeger vrijwel alles uit de hand. Dat is lekker snel maar vooral ook: je kunt makkelijk van standpunt veranderen. En je kunt je er heel goed in trainen – net als een scherpschutter.


Geschreven door Olof Fredrikze

World & Wildlife fotograaf


De start van een zoektocht

In alle soorten fotografie zie je statieven weer terugkomen. Vreemd is dat niet: statieven worden lichter en sterker en de huidige stand van de fotografische technologie laat je elke vorm van onscherpte genadeloos zien. Bovendien is er weer meer aandacht voor een rustige beeldcompositie, maken van belichtingstrappetjes en het gebruik van 10-stop ND filters zodat je 3 minuten kunt belichten op klaarlichte dag. Ik doe mee met die trend. Tijd voor een zoektocht!

Nemo - Amsterdam

Moonrise over NEMO-Amsterdam - 2006. Met 1/6 seconde uit de hand. Inclusief een bak ruis vanwege 1600 ISO uit een EOS10D.

De terugkeer van de driepoot

Als je de camera op een statief zet, geef je jezelf alvast meer rust om naar de compositie te kijken. Zo werkt dat, in ieder geval bij mij. Ik ben dan ook anders gaan fotograferen. Het heeft een beetje hetzelfde effect als voor het eerst op het matglas van een 6x6 camera kijken, waar links en rechts gespiegeld zijn - je bekijkt en benadert je onderwerp anders. Waar ik vroeger trots was op mijn bijna scherpe foto's met 1/6 sec uit de hand, zet ik nu mijn statief neer om te kijken hoe ik het onderwerp ga fotograferen.

Bekijk Leofoto statieven

Uit te hand fotografen

Uit de hand fotografen met een lange-lens-camera-combi ben je snel zat.

Geef je armen rust

Er is nog een andere goede reden om een stevig statief te hebben: lange telelenzen. Vogeltjes, herten, hazen en roeiers op de bosbaan met een 300 of 500mm uit de hand te schieten kán wel, maar is vaak niet helemaal optimaal. Gelukkig helpt de moderne techniek met stabilisatie een hoop om ook scherp te kunnen schieten met een lange telelens maar dan is er nog een tweede goede reden: het gewicht. Want elke lange-lens-camera-combi weegt snel meer dan 5 kilo. Na een uurtje ben je daar wel klaar mee (en anders je armen wel).

Statief in weiland

Wachten. Wachten op de zon. Wachten tot de mist een tikkie optrekt.

Statief uitzoeken dat bij je past

Een statief kopen is geen vrijdagmiddag-tussendoor-klusje. Zeker niet als je op zaterdag alweer twijfelt aan je keuze. Dus begin op zondag vast te zoeken naar reviews en video’s. Je komt er al snel achter dat ook reviewen meestal gewoon reclame maken is. Dat zou deze review misschien ook wel kunnen opvatten, ware het niet dat mijn gekozen Leofoto statief gewoon de uitkomst van mijn zoektocht is.

Een statief kopen is geen vrijdagmiddag-tussendoor-klusje.

Vrijwel alle statieven worden tegenwoordig van carbon, koolstofvezel versterkte kunststof, gemaakt en het heeft aluminium vrijwel overal van de markt verdreven, want carbon is lichter en stabieler. Alleen kun je niet zeggen 'carbon, dan zal het wel goed zijn'. Er is een flink verschil in kwaliteit en dat zie je er aan de buitenkant niet direct vanaf. De kwaliteit van de vezels, de manier van verwerken, het aantal lagen dat over elkaar is gewikkeld, de diameter van de buizen - het heeft allemaal invloed. Heel erg op de stijfheid maar ook op de duurzaamheid.

Leofoto MS-324C + LH-40 balhoofd

Ik heb dan ook lang zitten zoeken naar 'het beste statief'. En ik weet het, elk statief is een compromis en elke keuze van een bepaald model is óók een compromis. Aan de hand van mijn wensen en een afvalrace tussen meerdere statieven, heb ik uiteindelijk een statief gekozen. Dit is ’m, de Leofoto Summit LM-324C.

Bekijk het Summit LM-324C carbon statief

Hoogte Summit LM-324C

Verrast door een vergissing

Op een beurs in Antwerpen kreeg ik de kans om van alle merken vast te pakken en aan poten te draaien, in te schuiven, te voelen en af te wegen. Ik ben bij toeval even – ik ben er nu toch – bij Leofoto gaan kijken. Ik dacht: “weer zo'n Chinees merkje van veel-voor-weinig”, maar dat bleek al snel een grote vergissing. Blij verrast door het ruime assortiment, de meer dan keurige afwerking en de degelijkheid die er vanaf straalde.

Wat ik zocht was een statief dat zonder kop onder de 2 kilo zou blijven, ongeveer 155cm hoog, helemaal uitgeschoven stabiel en stevig zodat een zware telelens zich er ook nog op thuis voelt en ongeveer 50cm in opgevouwen toestand. De trend in statievenland is ‘compact’. Het is de trend waar ik dan weer niet aan mee doe. Compact betekent dat je de poten als drie buizen bundelt en ze bovenaan met een kleine 'spider' bij elkaar brengt. Ik ben van mening dat dit voor langere lenzen een te fragiele combinatie is en helemaal als je je statief ook op stahoogte gebruikt. De krachten die er dan op de scharnierpunten komen zijn dan zó groot dat je problemen krijgt met de stabiliteit. Een grote spider vind je bij de statieven van de Leofoto Summit-serie. Wie toch voor compact wil gaan kan zijn hart ophalen bij de Leofoto Ranger-serie.

PG-1LH-40
Een grote spider heeft een verwisselbaar platform met een diameter van 100mm.

De spider van de Summit

De video bowl

Een grote spider heeft ook nog een verwisselbaar ø100mm plateau. Dat lijkt een beetje overkill maar dat heeft meerdere redenen. De eerste is dat je er ook een 'bowl' in kunt zetten (die wordt zelfs meegeleverd) om een videokop of met een losse leveler snel de kop waterpas te kunnen zetten. Voor mij telt meer dat je kunt er ook heel snel uitwisselen met een ander plateau met een andere kop. Wil je je balhoofd wisselen voor een schommelkop? Losdraaien, lock uittrekken en wisselen. 10 tellen, meer heb je er niet voor nodig. Dat is héél veel sneller dan de kop losdraaien en een ander er op te zetten, zeker als je ook de kop netjes verzegelt met de lock-inbus – iets dat ik iedereen van harte kan aanbevelen. Die 100mm is een beetje de standaard - mijn Gitzo plateau past er keurig in, al mist die de lock-functie.

Voor mij telt meer dat je kunt er ook heel snel uitwisselen met een ander plateau met een andere kop.

Inbusschroefje summit

Middenzuil plaatsen

Ook bestaat er nog de optie om er een middenzuil in te plaatsen. Dat is natuurlijk weer zwaarder en kan op reis in de weg gaan zitten. Maar als je ook studiowerk doet is een middenzuil bijna onmisbaar en de keus mét of zonder afhankelijk van de wensen te kunnen maken is ideaal. Zo heb je een duizendpoot met drie benen. Het plateau heeft ook, zoals het hoort, een lock-inbusje om te voorkomen dat je kop spontaan losdraait. Nouja, spontaan: meestal draai je de boel zelf los, als je je kop netjes hebt ingesteld en vastgezet en dan toch de camera iets naar links wil draaien. Zelfs de stroeve kunststof ring op het plateau kan dat toch niet helemaal voorkomen.

Wissel je dat nooit en wil je geen middenzuil, dan is de hele constructie met lock button en verend heveltje alleen maar gevoelig voor zand en rommel en zit het een beetje in de weg. Het is ook nooit goed - maar ik vind een verwisselbaar plateau een enorm pluspunt, zonder is bijna een deal-breaker.

Olof in het veld

Een statief geeft je meer rust om een compositie te bepalen.

Hoger is beter, maar hoe hoog dan?

Een heel hoog statief is mooi. Je kunt soms standpunten krijgen die je anders lastiger kunt gebruiken maar het is ook fijn als je niet heel erg moet bukken om door de zoeker te kunnen kijken. Als je op een helling staat is een statief met lange poten ook heel prettig, je moet immers de poten inschuiven om de zaak 'level' te krijgen. De Summit LM-324C is 145cm hoog en dat lijkt wat kort voor iemand van 188cm maar er komt nog iets van 8cm kop bij en dan de camera zelf nog. In het veld heb ik altijd precies genoeg – en het grote voordeel is natuurlijk het gewicht. Eén sectie meer in de poten of veel langere en het gewicht van het statief zit alweer boven de 2 kilo - zonder kop. En om een statief in een koffer te kunnen meenemen of zelfs als handbagage in het vliegtuig is de ingeschoven maat ook nog belangrijk.

Spikes

Mag het ietsje meer zijn?

In een winkel of op een beurs kijk je natuurlijk naar statieven die zijn uitgestald en kijk je niet naar de toeters en bellen. Toch is het aardig dat als je de doos thuis openmaakt er de nodige verrassingen te vinden zijn. Dat er een 'bowl' bij zit voor een videokop zei ik al, maar er is meer. Zo zit het Summit statief in een keurige en goed bruikbare tas, zit er een multitool bij om de inbusschroefjes strakker te zetten (en een kroonkurk van een flesje te wippen) en zijn er stevige RVS-spikes meegeleverd. Die spikes geven op rotsen meer grip maar ook op bosgrond is het heel prettig werken. Je prikt ze in de grond en er zit geen beweging meer in. De standaard rubber dopjes verwissel je probleemloos voor de spikes. Netjes is dat er een klein O-ringetje op de schroefdraad zit dat de dopjes en de spikes borgt tegen lostrillen.

Opmerking
De statieven van Leofoto zijn van zeer goede kwaliteit en zullen langdurig mee gaan. Daarom zit er op elk Leofoto statief maar liefst 10 jaar garantie. Je kunt je Leofoto product registreren op Leofoto.eu.
Summit schroefgat

En minder dan?

Beeldhouwen is heel makkelijk – je haalt alleen maar weg wat je niet nodig hebt. Daar zijn nogal wat varianten op gemaakt. Statiefbouwers zullen ook wel ergens een tegel met deze wijsheid hebben hangen. Bij Leofoto doen ze hun best om hier heel kunstig mee om te gaan. Alle aluminium onderdelen zijn prachtig uit een massief blok metaal uitgefreesd in de CNC-machine. Hiermee kun je heel wat gewicht besparen. De echte kunst is om dat zo te doen dat het niet ten kostte gaat van de stabiliteit. Minder is in dit geval dus echt beter. En voor wie het zich afvraagt: die schroefdraad is bedoeld om een accessoire-arm in te kunnen monteren. Dit is ook een van die slimme extra's van Leofoto.

Bekijk alle statiefaccessoires

Leofoto statieven

De grote Summit LM-324C en de kleinere Ranger LS-224C.

Andere statieven van Leofoto

Ik werd in Antwerpen blij verrast door de kwaliteit die het statief uitstraalde bij de eerste ontmoeting en dat gevoel is na 3/4 jaar gebruik absoluut niet veranderd. Ik kan de statieven van Leofoto echt aan iedereen aanbevelen - ook als je eisen erg verschillen met die van mij, want het aantal modellen dat ze maken is enorm.

Voor het serieuze werk wil je natuurlijk een stevig statief met dikke poten hebben zoals de Summit LM-324C, maar op reis met een bridge-camera is een licht statiefje voor een selfie of een nachtfoto van de Eiffeltoren een stuk makkelijker. Leofoto heeft ook kleine, meer compacte statieven. Dus als je een bridge-camera hebt of een lichtere systeemcamera met een standaard-zoom, voor macrofotografie, voor die keren dat je geen groot statief mee kunt of wil sjouwen de bergen in of voor je citytrip: de stevigheid van de Ranger LS-224C met LH-25 balhoofd is uitzonderlijk. Het is geen duurkoop statief, want het is net zo degelijk en precies gebouwd als de grote broers en het is absoluut een aanrader. Met de meegeleverde losse middenzuil komt ie helemaal uitgeschoven zelfs tot 150cm maar ik geloof niet dat je dáár al te vaak gebruik van gaat maken. Maar het kan, het kan.

Hoogte van Summit statief