Distributeur van kwaliteitsmerken in de imaging branche.

LowePro Flipside Trek BP 450 AW Fotorugzak Review door Rick Roeven

Fotorugzakken lijken opgedeeld te kunnen worden in twee categorieën. Aan de ene kant heb je de kleine casual rugzakken met ruimte voor één kleine camera en wat ruimte voor persoonlijke spullen. Aan de andere kant vind je professionele fotorugzakken die geheel gericht zijn op het meenemen van veel fotoapparatuur. Daarin is echter vaak geen of weinig ruimte voor persoonlijke spullen. Gelukkig heeft Lowepro een aantal rugzakken in het assortiment die een mix van beiden bieden.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Photo Hatchback tassen. Die tassen zijn echter vrij compact, wat een nadeel kan zijn als je veel spullen mee wilt nemen. En die tassen zijn weliswaar comfortabel en lichtgewicht, maar niet ontworpen om hele dagen met een zware bepakking erin gebruik te worden.
Dat is een hiaat dat de LowePro Flipside Trek BP-serie mooi opvult. De Flipside Trek tassen zijn namelijk serieuze trekkers rugzakken die veel comfort bieden, voldoende plaats hebben voor een grote uitrusting en ook behoorlijk wat persoonlijke spullen. De Flipside Trek BP AW is verkrijgbaar in 3 verschillende maten. De BP 250 AW voor kleinere systeemcamera’s of compacte DSLR’s, de Flipside Trek BP 350 AW voor DSLR’s of sets met meer lenzen en de BP 450 AW voor professionele DSLR’s of uitrustingen met veel lenzen en accessoires. In deze review bespreek ik de grootste tas uit de serie, de LowePro Flipside Trek BP 450 AW camerarugzak.

De Lowepro Flipside Trek fotorugzak heeft een groot vak voor persoonlijke spullen.

De Lowepro Flipside Trek fotorugzak heeft een groot vak voor persoonlijke spullen.

Een camerarugzak met veel comfort

Eén van de dingen die meteen opvallen aan de Flipside Trek BP 450 AW is het grote comfort dat de tas biedt. Het is te merken dat deze tassen in nauwe samenwerking met natuurfotografen en andere veeleisende gebruikers ontworpen zijn. De achterkant van de tas is voorzien van een dikke, zachte padding. De padding zit onder een open ‘mesh’ en door het golvende ontwerp van de voering kan er voldoende lucht circuleren tussen je rug en de tas waardoor deze comfortabel aanvoelt ook als je de tas lange tijd volgepakt meezeult. Een ander onderdeel dat bijdraagt aan het grote comfort zijn de ergonomisch gevormde schouderbanden van de fotorugzak. De banden zijn dun gevoerd en soepel waardoor ze zich makkelijk vormen naar je lichaam. Doordat de banden wel breed zijn, verdelen ze het gewicht van de tas comfortabel over je schouders. De banden zijn voorzien van een verstelbare borstband voor extra stabiliteit, die ervoor zorgen dat de schouderbanden niet afzakken.

De Lowepro Flipside Trek rugzak heeft een comfortabel rugpand dat zorgt voor draagcomfort.

De Lowepro Flipside Trek rugzak heeft een comfortabel rugpand dat zorgt voor draagcomfort.

Aan de onderkant van de cameratas zit de heupband. Ook deze is licht gevoerd en voorzien van hetzelfde materiaal als de rug van de tas. Daardoor is de heupband comfortabel in gebruik. De heupband is goed verstelbaar en erg lang. Dus ook als je een stevig postuur hebt of een dikke winterjas draagt, kun je de heupband gewoon gebruiken. Een mooie extra is dat de heupbanden ook nog voorzien zijn van kleine vakjes met een ritssluiting. Die zijn ideaal om bijvoorbeeld je lensdop of een reserve accu weg te stoppen. Als je de tas draagt met behulp van de borstbanden en de heupband wordt het gewicht grotendeels op je heupen gedragen en is de tas erg stabiel, zelfs bij een zware bepakking. De tas blijft daardoor ook stevig op je rug zitten als je actief bezig bent, bijvoorbeeld tijdens het wandelen of fietsen. Daarmee is de tas perfect voor actieve gebruikers.

Op de heupband van de Lowepro Flipside Trek fotorugzak zit een ritsvakje om kleine spullen in te bewaren.

Op de heupband van de Lowepro Flipside Trek fotorugzak zit een ritsvakje om kleine spullen in te bewaren.

Een cameratas met de uitstraling van een luxe trekkingtas

De buitenkant van de fototas is gemaakt van een synthetisch materiaal in gedekte kleuren. Daarmee heeft de tas een modern en vlot uiterlijk, maar valt deze niet overmatig op. Door het ontwerp en de kleuren lijkt de LowePro Flipside Trek niet op een fototas, maar meer op een luxe trekkingtas. Door het gebruikte materiaal is de tas makkelijk schoon te maken als deze vies wordt en de stof is waterafstotend. Bij een lichte regenbui hoef je niet bang te zijn dat water in de rugzak binnendringt. Als het echt slecht weer is kun je terugvallen op de ingebouwde ‘all weather’ cover, die je snel en makkelijk over de tas trekt voor extra bescherming. Deze zit weggestopt in een vakje boven op de tas en zit vast aan de tas zelf waardoor deze niet kwijt kan raken.
De fotorugzak is aan de zijkanten voorzien van banden met snelsluitingen waarin je een statief vast kunt zetten. Door de plaatsing aan de zijkant van de tas heb je ook van een zwaarder statief weinig last tijdens het dragen. Aan de zijkanten van de tas zitten ook insteekvakken die gemaakt zijn van elastisch materiaal. Daar kun je makkelijk een flesje drinken in kwijt, maar ook andere accessoires zoals een lens of een mini-statiefje vinden hierin makkelijk een plekje.

De Lowepro Flipside Trek is een luxe trekkingtas voor de actieve natuurfotograaf.

De Lowepro Flipside Trek is een luxe trekkingtas voor de actieve natuurfotograaf.

Veel extra vakken voor persoonlijke spullen en accessoires

De cameratas heeft aan de bovenkant een ruim vak voor persoonlijke spullen. In het vak is voldoende ruimte om een lunchpakket, een extra trui of andere spullen in te stoppen. Het bovenvak is binnenin voorzien van een kleiner vakje met een ritssluiting waar je kleine (waardevolle) spullen in op kunt bergen.
Voor op de tas zit een ruim, dubbel vak met achterin plaats voor een grote tablet (een standaard iPad past er prima in). Het 'CradleFit' tabletvak is, zoals LowePro vaker doet, zwevend opgehangen waardoor je tablet goed beschermd is tegen stoten bij het neerzetten van de tas. Voorin het tabletvak is ruimte voor een tijdschrift of andere platte voorwerpen en ook hier zit een vakje met een ritssluiting voor kleine spullen en ruimte om een paar pennen in te steken. Aan de buitenkant is de tas voorzien van twee extra banden om het voorvak aan te trekken of losser te maken, afhankelijk van wat je mee wilt nemen.

De Lowepro Flipside Trek heeft een 'CradleFit' tabletvak voor alle tablets!

De Lowepro Flipside Trek heeft een 'CradleFit' tabletvak voor alle tablets!

Cameravak op de rug van de tas

De opening van het camera vak zit op de rug van de camerarugzak. Een groot voordeel van deze tas omdat je de tas bij het openen van het cameravak op de voorkant neer kunt leggen. Die is gemaakt van synthetisch materiaal dat zich makkelijk schoon laat maken. Bij een tas met het cameravak aan de voorkant moet je de tas neerleggen op de rug, waardoor deze makkelijk vies wordt, zeker omdat deze bij de meeste tassen van ademende stoffen is gemaakt. Ook kan er bij de LowePro Flipside Trek BP 450 AW niemand ongemerkt in het cameravak komen als je deze op je rug hebt. Een cameravak aan de achterkant kan ook een nadeel zijn, want je moet de tas afdoen om bij je uitrusting te kunnen komen. LowePro heeft daar echter een trucje voor bedacht. Je kunt de cameratas gemakkelijk omdraaien door de heupband vast te laten zitten en de schouderbanden af te doen. Je hebt de rugzak dan voor je buik als een tafeltje waarbij je makkelijk bij je camera kunt. Ook is dat bijzonder handig bij het wisselen van lenzen, omdat je een plekje hebt om je lenzen en lensdoppen neer te leggen.

Het cameravak van de Flipside Trek BP 450 AW is bijzonder ruim. De volgende spullen passen er goed in:

  • Nikon D800 met Sigma 35mm f1.4 Art lens gemonteerd;
  • Nikon AF 50mm f1.8D lens in lenstas;
  • Nikon AF-S 85mm f1.8 lens in lenstas;
  • Filterhouder voor 75mm inschuiffilters en bijbehorende inschuiffilters;
  • Triggertrap;
  • Carryspeed draagriem;
  • Pro clip.
Deze camera-uitrusting past met gemak in de Lowepro Flipside Trek BP 450 AW.

Deze camera-uitrusting past met gemak in de Lowepro Flipside Trek BP 450 AW.

Eén van de grote voordelen van LowePro cameratassen is dat het cameravak altijd bijzonder flexibel in te delen is. LowePro levert sowieso een hoop verschillende dividers mee waardoor je het vak aan vrijwel elke uitrusting kunt aanpassen. Alle wanden van het cameravak zijn voorzien van stof waar de dividers in vastgezet kunnen worden met de klittenband. Een leuk extraatje van deze rugzak zijn de oranje dividers die voorzien zijn van een klein vakje dat afgesloten is met klittenband. Daar kun je kleine accessoires in kwijt die je normaal makkelijk kwijtraakt. Denk bijvoorbeeld aan een lensdop, een poetsdoekje, geheugenkaartje of reserveaccu.

De Lowepro Flipside Trek cameratas is naar wens in te richten met dividers.

De Lowepro Flipside Trek cameratas is naar wens in te richten met dividers.

Conclusie: De Lowepro Flipside Trek is een fototas voor de veeleisende natuurfotograaf

De LowePro Flipside Trek BP 450 AW is een ideale camerarugzak voor de actieve fotograaf die op stap wil met een uitgebreide uitrusting, wat persoonlijke spullen en zich geen breuk wil tillen. Het cameravak van de tas is ruim en flexibel in te delen, de andere vakken bieden plaats aan voldoende persoonlijke spullen. Het grote draagcomfort en de ruime verstelbaarheid van de draagbanden zorgen ervoor dat deze tas voor iedere fotograaf, groot of klein, lekker zit. De stevige heupband zorgt ervoor dat de tas ook bij een zware bepakking lekker zit en je rug en schouders ontlast. De gebruikte materialen zijn uiteraard weer van LowePro kwaliteit en zullen garant staan voor jaren intensief gebruik. De hoge kwaliteit synthetische materialen zijn daarnaast ook makkelijk schoon te maken, en bieden een goede bescherming tegen de elementen. En als het echt slecht weer wordt, kun je altijd terugvallen op de ‘all weather’ cover. Daarmee biedt de LowePro Flipside Trek BP 450 AW alles wat een veeleisende (natuur-)fotograaf nodig heeft.

Over Rick Roeven

Gastblogger Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget-lover. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Kenmerkend voor zijn schrijfstijl is zijn dagelijkse ervaring met de apparatuur. Op ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het Engels lezen.

Rick Roeven nam zijn Lowepro Flipside Trek BP 450 AW tas en apparatuur mee de natuur in om foto's te maken.

Rick Roeven nam zijn Lowepro Flipside Trek BP 450 AW tas en apparatuur mee de natuur in om foto's te maken.

Geef een reactie