Distributeur van kwaliteitsmerken in de imaging branche.

Is het Leofoto Poseidon carbon statief écht waterdicht?

De Leofoto Poseidon serie bestaat uit een tweetal lichtgewicht carbonfiber statieven. Leofoto claimt dat deze statieven zowel (zee)waterdicht als ook zandbestendig zijn. Als deze bewering na mijn test inderdaad blijkt te kloppen dan zal dit statief mijn onmisbare metgezel voor al mijn fototrips worden.

Degreef & Partner en Colorwood hebben mij - na enig beraad - over de streep weten te trekken om dit unieke statief (de Leofoto LP-324C) aan te schaffen. Ik heb dit statief dus níet gratis gekregen en heb er een eerlijk bedrag voor moeten neerleggen! Ik test in deze blog dus mijn eigen nieuw aangeschafte statief en dat stelt mij tegelijkertijd ook in staat om jullie mijn eerlijke mening te kunnen geven. Ik heb het statief de afgelopen week getest met regen, wind, zand, op de heide én in de branding.


foto van Greg Theulings

Geschreven door Greg Theulings

Greg doceert en coached hij graag anderen op het gebied van fotografie en fotografische vormgeving. Ook organiseert hij regelmatig fotografie workshops en photowalks. Bekijk ook zijn website: gregtheulings.nl


Waarom een statief gebruiken?

Allereerst wil ik jullie graag vertellen waarom ik interesse had in deze Leofoto Poseidon. Velen van jullie zullen waarschijnlijk denken; “Een statief is een statief; drie pootjes waar je een camera op zet…” . Weinig interessant?

Fout! Naar mijn mening is een statief hét belangrijkste accessoire voor de gepassioneerde fotograaf! Zeker voor die fotografen die veel buiten fotograferen. Allen hebben dan baat bij een goede driepoot!

Scroll verder

Ermelose heide

Stuivende zandvlaktes & de zilte zeewind

Nu woon ik bijvoorbeeld niet al te ver van het Beekhuizerzand (Gelderland) en ben ik ook regelmatig te vinden op het Hulsthorsterzand en de omliggende heides tussen Harderwijk, Ermelo en Nunspeet. De twee zandvlaktes het Beekhuizer- en Hulsthorsterzand worden plaatselijk ook wel ‘de woestijn’ genoemd. Dit zijn, net als de wat meer bekende Drunense en Loonse duinen, grote zandvlaktes waar zand en wind vrij spel hebben en dat zijn lastige condities voor zowel camera als statief.

Bovendien fotografeer ik ook graag aan zee, waarbij ik tijdens het fotograferen met wat langere sluitertijden de poten van het statief regelmatig in het zoute water van de Noordzee onderdompel. Dat betekent dat ik mijn huidige statief regelmatig volledig uit elkaar moet halen om hem schoon te maken: demonteren, wassen, drogen, opnieuw invetten en weer volledig monteren. Dat moet iedere keer wanneer je aan het strand of in de zandvlaktes bent geweest. Bij een regulier statief is het dan belangrijk om te zorgen dat alles goed schoon is, want zelfs het kleinste zandkorreltje in de schroefdraad kan de sluiting doen blokkeren. Bovendien geeft dat knisperende geluid je het gevoel alsof je een krijtje over een schoolbord haalt…

Toen ik hoorde dat Leofoto een nieuw type statief in de markt heeft gezet in de vorm van de Poseidon-serie en die beloofd zand- en zeewaterbestendig te zijn was ik direct geïnteresseerd. Want hoe fijn zou het niet zijn als je een statief iets minder vaak hoeft te onderhouden wanneer je hem feitelijk bijna altijd bij je hebt?

Leofoto Poseidon

Specificaties van het Poseidon statief

De Leofoto Poseidon LP-324C is zeer vergelijkbaar met Leofoto’s Ranger LS-324C statief en staat zijn mannetje naast de statieven van de zwaargewichten Really Right Stuff en Gitzo. Het is daarmee een professioneel statief met een zeer robuust ontwerp dat onder alle omstandigheden stabiliteit te bieden heeft.

In tegenstelling tot de Ranger-serie van Leofoto is de Leofoto LP-324C Poseidon uitgerust met een nieuw waterdicht Twist-Lock mechanisme met (lichtblauwe) O-ringen. Daarnaast zijn elementen van het statief die het meeste in aanraking komen met het water van titanium gemaakt. Bij de Ranger-statieven zijn deze elementen bijvoorbeeld van aluminium. De titanium elementen zijn: de afsluiting aan de onderkant van de poten, het schroefdraad van de voetjes en de meegeleverde spikes. Ook hebben de voetjes zwarte rubberen ringetjes die voorkomen dat er water, zand of stof aan de onderkant van de beenbuizen kunnen binnendringen.

O-ring Poseidon

Het LP-324C statief bestaat uit 4 secties en bereikt een maximale werkhoogte van 130 cm zónder statiefkop; en ±140cm inclusief kop. De minimale werkhoogte is overigens slechts 16.5 centimeter, wat superhandig is als je dichtbij de grond wilt werken. Verder valt in de specificaties van dit statief af te lezen dat het een draagvermogen heeft van 15 kilogram en daarmee kun je zelfs de zwaarste camera’s inclusief mega-teleobjectief eenvoudig en veilig op dit statief plaatsen.

Opmerking
De nummers in de naam LP-324C hebben betrekking op de specificaties: 32 staat gelijk de diameter van het dikste segment; ofwel 32mm. Het derde nummer is het aantal pootsegmenten.

Lichtgewicht en duurzaam

Nu zal je misschien denken dat deze specificaties ook zullen zorgen voor extra gewicht, of dat dit statief daardoor erg zwaar zou zijn. Maar dat valt gelukkig mee. Schoon aan de haak weegt de Poseidon LP-324C slechts 1,55 kilo en dat is vergelijkbaar met een goede Gitzo van hetzelfde kaliber.

Nu we het toch hebben over kwaliteitsstatieven is het misschien ook een goed moment om nog even aan te geven dat de Leofoto LP-324C duurzaam en robuust is gemaakt. Zo is het statief vervaardigd uit 10-laags geweven carbon en dat maakt het statief extra sterk. Je zult dus een leven lang plezier kunnen beleven aan dit statief.

De extra’s

Verder beschikt het statief over titanium spike-voeten, waarmee je hem lekker stevig en diep in het zand kunt plaatsen. Door zijn blauwe kleur krijgt hij een robuuste en stoere look. Aan de zijkant van het statiefplateau zit een 1/4" schroefdraad (en 3/8" adapter) zodat het statief uitgebreid kan worden met een magic arm of andere accessoires. Dat is bijvoorbeeld ook handig voor de filmer die er zijn monitor of Atomos recorder aan wil bevestigen. Je krijgt ook een tas bij het statief.

Twist Lock systeem Leofoto Poseidon statief

Intuïtief waterdicht Twist Lock-systeem

De poten zijn in hoogte verstelbaar met het waterdichte Twist Lock-systeem. Hiermee verleng of verkort je de poten en kun je hem binnen een mum van tijd opzetten of weer opbergen. Door de stoer uitziende handgrepen bedien je de poten ook heel eenvoudig als je handschoenen aan hebt.

De kantelhoek van de carbonfiber statiefpoten is in drie verschillende hoeken aanpasbaar: 23, 55 en 85 graden. Bij de grootste kantelhoek ligt het statief bijna plat op de grond en bereik je een werkhoogte van slechts 16,5 centimeter. Dit werkt eenvoudig. Je trekt het treklipje bij de scharnier van de poot uit en je kunt dan de hoek van een poot aanpassen. Laat je het lipje los, dan klikt deze bij het vergrendelpunt weer op zijn plaats en kun je de poot niet verder verzetten.

Poseidon minimale werkhoogte

Minimale werkhoogte van het Poseidon statief met LB-60N Leveling base en G2 Geared panning clamp.

De Poseidon in de praktijk

Het heeft even geduurd - er lag een containerschip overdwars in het Suezkanaal - maar hij is eindelijk in huis; De ‘Leofoto LP-324C Poseidon’ en dus is het tijd om deze koning van de zee eens aan zijn drietand te voelen.

Hoewel het nu zomer is lijkt het slechte weer mij overal te achtervolgen. Dit betekent dat ik de Leofoto Poseidon (zou het zijn naam zijn?) ook een aantal keer in de wind en regen heb kunnen testen. Het opzetten van het statief gaat snel en eenvoudig en met één hand en één draaibeweging kun je eenvoudig drie pootdelen tegelijkertijd los óf vastzetten. Het duurt daarmee denk ik nog geen 20 tot maximaal 30 seconden voordat je het hele statief hebt opgezet en je de eerste foto kunt gaan maken.

Met één hand en één draaibeweging kun je eenvoudig drie pootdelen tegelijkertijd los óf vastzetten.

Het statief presteert goed in de wind en beschikt over voldoende stijfheid. Zelfs als alle pootsecties zijn uitgeschoven heb ik geen problemen ondervonden om scherpe beelden te krijgen bij het fotograferen met lange sluitertijden. Ook bij flinke wind zou ik mij geen zorgen maken over de stabiliteit van dit statief. Ik denk dat de Leofoto LP-324C ook bij windkracht 8 of 9 zijn mannetje nog wel zal staan. Helaas kan ik dat nu niet bevestigen omdat ik hem nog niet bij hele harde wind hebt getest.

Poseidon in de praktijk

Pootje baden

Gedurende de testperiode heb ik weinig pogingen ondernomen om het statief te beschermen tegen weer en wind en ook op het strand en in de duinen heb ik de poten van het statief regelmatig ondergedompeld in nat (zee)zand. Aan zee bleken de o-ringen en buispluggen aan de binnenkant van de pootsluitingen prima te werken. Het water wordt goed tegengehouden en dat heeft als voordeel dat het statief sneller en makkelijker droogt.

Uiteraard heb ik verder niet opzettelijk geprobeerd om zand in de sloten te krijgen en heb ik de benen altijd netjes vastgedraaid voordat ik ze in het zand steek. Dat zijn de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen en dus heb ik die ook voor de Leofoto Poseidon toegepast.

Zoutresten afspoelen

Zoals te verwachten blijven er zoutresten achter op het statief wanneer je deze in de zee hebt geplaatst gehad. Ook blijft er wat (strand)zand plakken op de benen van het statief. Desondanks bleef de sluiting goed werken en bleven de poten goed schuiven. Ook werd gedurende het testen van dit statief het draai-sluitmechanisme niet geblokkeerd. Zand heeft zich dus geen weg kunnen vinden in het binnenwerk van het statief.

Het is uiteraard aan te raden dat wanneer je een statief aan deze condities blootstelt je hem ’s avonds even afspoelt met schoon kraanwater om hem daarna aan de lucht te laten drogen.

Leofoto vermeldt niet of en hoe de scharnieren van de poten beschermd zijn tegen zand of zout water. Het is dus mogelijk dat deze scharnieren onbeschermd zijn. Maar, toegegeven ik heb tot nu toe geen problemen ondervonden en dus ga ik ervan uit dat het ook met de scharnieren wel goed zit. Zeker als je deze na gebruik even afspoelt met wat schoon kraanwater.

Bekijk Leofoto Poseidon statieven

Puntjes van kritiek

'Scherpe' puntjes van kritiek?

Als landschapsfotograaf zal je het statief voornamelijk buiten de deur gebruiken en dat betekent ook dat je in plaats van de rubberen voetjes, de ‘spikes’ op je statief hebt gemonteerd. Deze spikes zijn érg scherp! Dus let op wanneer je het statief met de spikes op een ondergrond zet die niet mag krassen, zoals bijvoorbeeld een houten vloer.

meubeldopje

Er worden bij het statief géén rubberen hoesjes meegeleverd die je om de spikes kunt schuiven tijdens het transport. Dat betekent dat je hiervoor zélf een oplossing zult moeten vinden. Of na gebruik weer terug moet wisselen naar de rubberen voetjes. Als je niet oplet dan zal zo’n spike ongetwijfeld het zakje van de statiefhouder - waar je één of twee poten van je statief in plaats - met eenvoud kunnen doorboren. Zonde van je rugzak en een probleem als je niet zorgvuldig bent. Bij deze dus de waarschuwing! Een tip om dit op te lossen: je kunt rubberen (meubel)dopjes zoals die op de afbeelding om je over de spikes plaatsen.

Om de plaatsing van de karabijnhaak die bij dit statief wordt meegeleverd maak ik mij wel enigszins zorgen. Het gat voor de schroefdraad is wat onhandig te bereiken en het schroefje dat je in het statiefplateau moet draaien gaat (redelijk) eenvoudig los. Wanneer je deze wat meer permanent onder het statief wilt hangen zou ik geloof ik adviseren om één druppeltje loctite (243/blauw) op de schroef te druppelen, zodat deze zich niet zomaar kan losdraaien.

Greg's kat

In tegenstelling tot een Poseidon statief is Greg's kat niet goed waterbestendig.

De prijs

Op het moment van schrijven kost de Leofoto Poseidon LP-324C zónder statiefkop €499,- en de Leofoto Ranger LS-324C inclusief balhoofd (LH-40) €439,-.

Voor zes tientjes méér koop je jezelf dus een stoer uitziende en waterdicht statief, máár zal je het moeten doen met de statiefkop die je al in je bezit hebt. Het statief is ook te koop inclusief statiefkop, maar dat kost je dan nog eens €160,- extra. Je krijgt dan de Leofoto Poseidon inclusief LH-40 balhoofd. Dat is dus een flink bedrag extra bovenop de kale prijs van het statief en een afweging die alleen jijzelf kunt maken.

Beschik je net als ik al over een zéér goede statiefkop, dan is het prijsverschil van €60,- natuurlijk te overzien en naar mijn mening de moeite waard. Het statief is behoorlijk stijf en indrukwekkend licht van gewicht zónder dat daarbij aan stabiliteit wordt ingeboet. De ‘verzegelde’ pootvergrendeling maakt het mogelijk om dit statief zonder meer in zanderige en natte omgevingen te gebruiken.

Opmerking
De statieven van Leofoto zijn van zeer goede kwaliteit en zullen langdurig mee gaan. Daarom zit er op elk Leofoto statief maar liefst 10 jaar garantie. Je kunt je Leofoto product registreren op Leofoto.eu.
Scheveningen

Eindoordeel: Koning of ontkroning?

Tijdens het testen van dit statief werkte de verzegelde pootvergrendelingen goed om zand en water buiten te houden. De Leofoto Poseidon is dus een aanrader wanneer je veel in een zanderige of zilte omgeving fotografeert omdat afspoelen en schoonmaken voldoende is en waarmee je dus veel tijd aan onderhoud bespaart. Het gebruik van titanium is dus een goede keuze om het gewicht laag te houden en om de corrosiebestendigheid te verbeteren. Ik vermoed dat het risico van corrosie op de poten gering is. Houd er wel rekening mee dat Leofoto specifiek benoemt dat de buispluggen, de pinnen van de voet en de schroefdraad voor de voetjes vervaardigt zijn uit titanium. Hoe het zit met bijvoorbeeld het statiefplateau is mij onbekend. Vandaar dat ik liever spreek van onderhoudsarm dan van onderhoudsvrij.

Mijn indruk van de Leofoto Poseidon LP-324C is dus overwegend positief. Het statief lijkt te voldoen aan de claim dat het zand- en zeewater bestendig is en ik heb dan ook geen problemen ondervonden tijdens het gebruik. Uiteraard blijven de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen van kracht; ofwel afspoelen met kraanwater na gebruik in zilt water of zanderig gebied.

Voor €499,- is het een hele investering, maar gelukkig biedt Leofoto je 10 jaar garantie op het statief en wordt het merk in Nederland vertegenwoordigd door Degreef & Partner uit Den Bosch. Hierdoor kun je erop kunt vertrouwen dat het wel goed zit met de garantie als er onverhoopt (buiten jouw eigen schuld om) toch wat aan het statief kapot gaat.

  Goed

 • Indrukwekkend licht van gewicht;
 • Stijf en stabiel ook bij redelijk veel wind;
 • Het Twist Lock mechanisme houdt zand en water effectief tegen;
 • Eenvoudig in onderhoud (schoonspoelen, afborstelen en klaar);
 • Zeer laag bij de grond in te stellen;
 • Goede indruk van bestendigheid tegen corrosie;
 • Duurzaam en als het goed is een aankoop voor een leven lang.
  Minder tevreden over

 • Schroef waar karabijnhaak mee wordt bevestigd;
 • Treklipjes waarmee je de poten verzet;
 • Wordt geleverd zónder rubberen beschermhoesjes voor de spikes;
 • Flinke investering.

Kortom: Leofoto profileert zich als een ‘A’-merk en lijkt het statief zeer degelijk gebouwd. Op het eerste oog doet hij niet onder voor mijn oude en meer dan 15 jaar oude Gitzo en dus durf ik wel te vertrouwen op de kwaliteit. Vind je dit bedrag toch nét even te hoog voor een statief, dan zijn de Leofoto statieven van de Ranger-serie een goed alternatief voor een iets schappelijkere prijs.

Bekijk Leofoto Poseidon statieven