Distributeur van kwaliteitsmerken in de imaging branche.

TikToks maken - Interview met Lola Pani

Een van de beste dingen als TikTokker is dat je niet veel spullen nodig hebt om te beginnen. Het komt neer op twee items: een smartphone en goede verlichting. Verlichting? Ja, een belangrijk verschil tussen de goede en de niet-zo-goede TikToks is namelijk de belichting. Heb je een goed TikTok idee, maar je filmpje is slecht verlicht? Next!

Daarnaast is het belangrijkste ingrediënt van een TikTok natuurlijk een origineel idee of creatief onderwerp. Alsof dat al niet lastig genoeg is, hoe kun je je handen vrij houden tijdens het opnemen van de clips? Maak je het jezelf gemakkelijker door tools zoals een statief voor smartphones te gebruiken. Neem je ook geluid op, overweeg dan een externe microfoon.

 

TikTok logo

@lolapani

Lola Pani heeft momenteel meer dan 166k volgers op TikTok en dit aantal groeit met de dag. Ze plaatst dagelijks sketches met een dosis droge humor. Mocht je jezelf afvragen wat haar accent is, Twents! We vroegen haar hoe ze haar licht en geluid voor haar TikTok regelt.

TikTok sneeuwTikTok geesten

blocker

Q: Wat vind jij leuk aan TikToks?

Lola: Het leuke aan TikToks maken vind ik dat ze kort zijn. Ook is het simpel om ze te editen en dus dan ben je snel klaar. Aan het kijken van TikToks vind ik de ‘for you’ pagina leuk. Deze pagina laat ook filmpjes zien van mensen die je niet volgt en daarop kun je simpel blijven scrollen, wat het een beetje verslavend maakt.

 

Je edit een TikTok video eigenlijk gelijktijdig dat je de clips aan het opnemen bent. Dus je neemt de clips op in de volgorde dat je ze in de video komen. Het is handig dat je clips ongeveer de lengte hebben dat ze uiteindelijk moeten worden. Je kunt de clips later nog wel korter maken of de volgorde veranderen, maar het is gemakkelijker om het gelijk goed te doen. Nadat je de TikTok heb geüpload dan kun je geen enkel deel van de video meer bewerken, ook het bijschrift niet. Dus voordat je iets post, moet je er zeker van zijn dat je tevreden bent met wat je hebt gemaakt.

 

Q: Welke tools gebruik jij om een TikTok te maken?

Lola: Ik gebruik een statief waar ik mijn telefoon in kan zetten en soms een lampje als het te donker is.

Statiefhouder voor TikTok
 

Het statief dat Lola heeft is de GorillaPod Mobile Rig statief, hiermee kun je je telefoon stabiel neerzetten. Door flexibele poten kun je hem ook om objecten zoals een lantaarnpaal heen klemmen. De telefoonhouder op het statief kan een kwartslag draaien; dus te gebruiken in zowel landscape- als portretmodus. De houder kan smartphones met breedte van 56 tot 91mm vasthouden! Op een van de twee armen kun je het lampje plaatsen.

 

Bekijk het statief

Q: Waarom is goede belichting belangrijk bij het maken van een video/TikTok?

Lola: In mijn workshops is de eerste tip die ik altijd geef, dat goede verlichting en goed geluid belangrijk is. Het eerste waar mensen naar kijken is de belichting en daarna het geluid. Als dit niet goed is scrollen ze gelijk door.

 

Q: Hoe verlicht jij je TikToks?

Lola: Overdag kun je natuurlijk gebruik maken van het daglicht. In de winter kan dit soms lastig zijn op de donkere dagen en ook op regenachtige dagen. Daarom kan een extra lampje op dat soort momenten wel goed van pas komen. En natuurlijk kun je hem ook ’s avonds gebruiken.

Lampje voor TikToks te verlichten

Bij een extra lampje kun je bijvoorbeeld denken aan een handige Lume Cube kubus (deze was te winnen bij Lola) of de Bi-color Lume Cube Panel mini. Technisch weetje: Licht heeft bepaalde ‘temperatuur’ en wordt uitgedrukt in Kelvin. Dit gaat van koud wit licht (6600° K +) naar warm oranje licht (2700° K). Hierbij ziet 5600° Kelvin er uit als helder natuurlijk daglicht. De kleurtemperatuur van het licht kun je bij de Lume Cube Panel Mini zelf instellen. Zo ben je goed belicht en ze geven ook van die sprankelende lichtpuntjes in je ogen! De witte rubberen lichtdiffusor die op de ledlamp zit, maakt de schaduwen op je gezicht minder diep. Met deze Lume Cube lampjes kun je ook ’s avonds filmpjes opnemen.

 

Bekijk alle lampjes

 
 

Q: Hoe plaats je je camera/telefoon stabiel en naar het punt dat jij wilt?

Lola: Zelf zet ik soms mijn telefoon tegen het raam als dit mogelijk is. Maar als ik verschillende fragmenten wil hebben, gebruik ik een statief om een shot uit de goede hoek te krijgen.

Een tip: houd genoeg afstand tot de camera. Kom niet te dichtbij, maar ga ook niet te ver weg staan. Zorg dat je de juiste afstand vindt zodat mensen goed je gezichtsuitdrukkingen kunnen zien, maar je hoeft niet je gezicht in de camera te drukken. Je kunt hiervoor de GorillaPod Mobile Rig statief gebruiken.

 

Q: Wanneer kan een microfoon handig zijn als je een TikTok maakt?

Lola: Als je binnen filmt en je hebt een goede telefoon dan is dit niet echt nodig, maar als je buiten wilt filmen kan een microfoon wel handig zijn.

Joby Wavo Microfoon voor Tiktok

TikToks zijn vaak playbacks, dansjes en visuele verhalen op een muziekclip uit het grote muziekdatabase van TikTok. Als je enkel playbacks maakt of filmpjes opneemt zonder geluid, dan is een microfoon dus niet echt nodig. Buiten filmpjes maken is een ander verhaal, dan kun je een externe microfoon gebruiken (zoals de afgebeelde Joby Wavo) als er constant wind in microfoon van je telefoon waait. Zelfs een briesje kan namelijk al veel ruis veroorzaken en je wordt compleet onverstaanbaar (En je blaast de speakers van de kijkers op). Zet je een pluizige bol (deadcat) op de externe microfoon zodat het geluid niet meer ‘kraakt’ door de wind.

Van Portrectmodus naar Landscape
 

Q: Wat voor een TikToks heb je voor ons in petto?

Lola: Goede vraag, ik krijg vaak random ideeën en schrijf ze dan op in mijn notitieboekje. Als ik dan een TikTok ga maken kijk ik in mijn notitieboekje en kies ik er daar eentje uit.

 

Q: Heb je nog andere plannen in 2021?

Lola: Ik wil graag nog groeien op TikTok. Onlangs ben ik gestart met een klein onderzoekje om te kijken hoe ik kan groeien en wat andere TikTokkers doen. Ook vraag ik om feedback van onder andere mijn fans om te blijven groeien. Graag wil ik in 2021 mensen blijven inspireren en daarnaast wil ik meer TikTok workshops gaan geven.

TikTok logo

Wil je persoonlijke TikTok tips van Lola? Volg dan haar TikTok workshop*. Hiervoor maakt niet uit waar je in Nederland woont. In een workshop leert ze je hoe je op een origineel idee kan komen en hoe je het beste licht en geluid krijgt voor je video. Aanmelden voor een TikTok workshop kan via lolapanimusic@gmail.com.

*RIVM-richtlijnen zijn van toepassing.

Volg Lola Pani
Gorillapod Mobile rig