Distributeur van kwaliteitsmerken in de imaging branche.

Fotograferen in de winter

Het vastleggen van winterse landschappen is zowel populair als uitdagend. De wereld is in de winter gevuld met talloze aantrekkelijke onderwerpen, maar tegelijkertijd brengt het winterse weer allerlei moeilijkheden met zich mee. We geven 9 tips hoe je die problemen kunt oplossen, hoe je effectief te werk gaat en hoe je je apparatuur goed beschermt.

1. Voorkom onderbelichting

Je hebt bij fotograferen in de winter vaak te maken met een relatief groot dynamisch bereik, veelal groter dan je camera aan kan. Vooral sneeuw kan de lichtmeting van je camera voor de gek houden. Die lichtmeting evalueert namelijk het licht dat gereflecteerd wordt. In veel situaties gaat dat goed, maar bij een besneeuwd landschap zal de camera onderbelichting kiezen, met grijze sneeuw tot gevolg. Dit kun je vaak oplossen door een belichtingscompensatie toe te passen.

Gebruik polarisatiefilter fotograferen in de winter

Een polarisatiefilter vermindert glinsteringen in de sneeuw.

2. Monteer een polarisatiefilter

Een polarisatiefilter is ook handig bij fotograferen in de winter. Dit filter houdt zonlicht tegen en vermindert bovendien glinsteringen in de sneeuw. Daarnaast zorgt het filter ook voor meer verzadigde kleuren. De lucht wordt blauwer en witte wolken springen er meer uit. Kies bijvoorbeeld de PolarPro Quartzline ND of een polarisatiefilter van B+W, beiden verkrijgbaar in verschillende gradaties en diameters.

Het polarisatiefilter is een geliefd filter van een fotograaf. Lees hoe een polarisatiefilter werkt.

3. Stel de witbalans in

Wanneer je sneeuw fotografeert die in de schaduw ligt, komt het nogal eens voor dat de sneeuw er wat blauwig uitziet. Dat gebeurt wanneer de witbalans niet goed staat ingesteld. Fotografeer je in RAW, dan kun je dit achteraf nog prima aanpassen. Fotografeer je in JPEG, zet de witbalans dan op Schaduw, of Bewolkt - dat levert een natuurlijk beeld op zonder blauwzweem.

Vincent Croce fotografeerde op zijn wintersportvakantie.

Fotograaf Vincent Croce gebruikt filters tijdens het fotograferen in de winter.

4. Gebruik een zonnekap

Omdat in de winter de zon vaak laag aan de horizon staat, is het gebruik van een zonnekap aan te raden. Je voorkomt dan dat er ongewenst zonlicht of strooilicht op het objectief valt. De B+W Rubberen zonnekap type 900 is een goede keuze, want dankzij de schroefdraad aan zowel de achterzijde als de binnenzijde kun je de zonnekap op een objectief schroeven en er filters op gebruiken. Deze zonnekap is verkrijgbaar in maten van 37mm tot en met 86mm.

5. Probeer kou te vermijden

Niet alle camera's kunnen even goed tegen kou en hetzelfde geldt voor accu's. Stel je camera daarom zo kort mogelijk bloot aan het koude weer. Draag de camera op je lichaam, bij voorkeur onder je jas. Haal alleen de spullen tevoorschijn die je nodig hebt en wissel lenzen zo snel mogelijk en het liefst binnen of in de auto. Lithium-ion-batterijen zijn wat minder gevoelig voor kou dan andere soorten. Zorg hoe dan ook altijd voor reservebatterijen en bewaar ze op een warme plek, bijvoorbeeld in de binnenzak van je jas.

6. Warm je apparatuur geleidelijk op

Je fototas inclusief inhoud warm houden is nog niet zo gemakkelijk. Wanneer je direct met camera en lenzen vanuit de vrieskou een warme ruimte inloopt kan er condens verschijnen. Loop ook nooit met een beslagen lens de kou weer in, want het vocht kan dan bevriezen. Je kunt je spullen dus het beste laten acclimatiseren door ze minimaal een uur in de tas op temperatuur te laten komen. Wil je de gemaakte foto's direct bekijken, haal dan alvast de geheugenkaart eruit. Doe dat ook met de batterijen die je direct wilt opladen.

Lowepro Flipside Trek en Powder cameratassen

Robuuste Lowepro tassen. Links: Powder BP 500 AW - Rechts: Flipside Trek BP 350 AW

7. Gebruik een robuuste fototas

Uiteraard is het bij fotograferen in de winter belangrijk dat je een goede, waterdichte fototas hebt die je apparatuur goed beschermt. De Lowepro Flipside Trek BP 350 AW is een uitstekende keuze. De rugtas heeft ruimte voor een dslr inclusief drie tot vier objectieven in het onderste compartiment. Dit compartiment is gemakkelijk toegankelijk wanneer je de backpack draagt. Dankzij het ActivZone systeem in het rugpand is het dragen zeer comfortabel. Bovendien bevindt er een geïntegreerde regenhoes in een zak met ritssluiting aan de bovenkant.

8. Monteer spikes onder je statief

Gebruik je een statief, dan kan het een goed idee zijn om er spikes onder te monteren. Bij Leofoto statieven schroef je die eenvoudig onder de poten, zodat je je statief ook in de sneeuw en op het ijs nog stabiel kunt plaatsen. Er zijn allerlei soorten en maten verkrijgbaar, voor veel verschillende statieven.

Spikes voor statief in de winter

Met spikes glijdt je statief minder snel weg.

9. Gebruik fotografie handschoenen

Vergeet jezelf niet! Je apparatuur verdient een goede bescherming, maar jij zelf ook. Bij een milde winter (+5 ℃) een lange tijd buiten fotograferen zijn functionele handschoenen een must. Zo bieden de MacWet Fotografie handschoenen een ongekende grip tijdens het fotograferen en beschermen ze je handen tegen kou, wind en regen. De speciale Aquatec-stof reageert op vocht, temperatuur- en weersveranderingen en ze zijn verkrijgbaar in het zwart, groen en in zeven verschillende maten.

Fotografiehandschoenen

Met deze tips leg je ongetwijfeld de prachtigste winterse taferelen vast, en blijven zowel jij als je apparatuur goed beschermd!

Geef een reactie